Pages

18 lipca 2013

Butter chicken i raita miętowa

 Moja wersja bardzo aromatycznego dania kuchni indyjskiej, najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati i jogurtowym sosem raita, który nieco łagodzi ostrość potrawy. Nie podaję dokładnej ilości przypraw, bo wszystko zależy od tego jak bardzo ostre danie chcemy otrzymać i jakie przyprawy lubimy.

Butter chicken (2 porcje):
- pierś z kurczaka (ok. 200 g)
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- sok z połowy cytryny
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 czerwona papryczka chili
- łyżka masła
- przyprawy: sól, cynamon, kardamon, słodka papryka, kolendra
- pół puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Jogurt, sok z cytryny, przyprawy, drobno posiekany czosnek, chili i imbir mieszamy, marynujemy w tym pokrojonego w małe kawałki kurczaka przez przynajmniej 2-3 godziny (najlepiej przez całą noc). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i kurczaka z marynaty, smażymy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, gotujemy aż sos będzie gęsty.

Raita miętowa:
- 5 łyżek gęstego jogurtu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- skórka otarta z połowy cytryny
- ok. 1 łyżka listków mięty

Miętę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników.


 Smacznego!

Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz