Pages

15 lipca 2013

Muffiny półrazowe z brzoskwiniami i migdałami

Nieco zdrowsza wersja tego popularnego wypieku, z brązowym cukrem i dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Łatwe do zrobienia, delikatnie chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku.

Ciasto (ok. 12 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki jogurtu
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki roztopionego masła/oleju
- 1 brzoskwinia pokrojona w kostkę
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- szczypta soli

Na wierzch:
- 1 brzoskwinia pokrojona w plasterki
-  1 łyżka posiekanych migdałów
- 1 łyżka brązowego cukru

W jednym naczyniu mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól, w drugim jogurt, mleko, jajka i olej. Mokre składniki dodajemy do suchych, wrzucamy pokrojoną brzoskwinię i migdały. Foremki wypełniamy do ok. ¾ wysokości, układamy plasterki brzoskwini i posypujemy migdałami z cukrem. Pieczemy 20-25 minut w 190ºC.


Smacznego!

2 komentarze: