Pages

17 lipca 2013

Sałatka z boczkiem, jajkiem i serem pleśniowym – inspirowana przepisem Nigelli


Sałatka zainspirowana przepisem Nigelli Lawson z programu Nigella Bites, jednak znacznie zmodyfikowana. Przepis zostawia duże pole do manewru, używając różnych rodzajów sałat i sera otrzymamy różne smaki. Dość duża porcja bo pełni dziś u mnie rolę obiadu.

Składniki (1duża porcja):
- 2 garści mieszanki sałat (u mnie rukola, rzymska i lodowa)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka listków bazylii
- 1 pomidor
- pół cebuli
- ok. 60 g surowego boczku
- ok. 30 g sera pleśniowego niebieskiego
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki musztardy

Sałaty i bazylię (całe listki) mieszamy, układamy na wierzchu pokrojony ser, jajka i kawałki pomidora. Boczek smażymy na suchej patelni aż nabierze brązowego koloru i wytopi się większość tłuszczu. Usmażony boczek dodajemy do sałatki, na tłuszczu delikatnie przysmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Czekamy chwilę aż cebula i tłuszcz przestygną, dodajemy oliwę, musztardę i ocet, mieszamy, polewamy sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty lub będzie go zbyt mało można dodać więcej octu i oliwy.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz