Pages

13 lipca 2013

Spaghetti aglio olio e peperoncino


 Bardzo proste danie, idealne na szybki obiad, u mnie w nieco zdrowszej wersji, z makaronem razowym, a także bogatą w wit. C natką pietruszki.

Składniki (2 porcje):
- 250 g makaronu razowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperoncino
- ok. 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- świeża natka pietruszki










Makaron gotujemy al dente. Posiekany czosnek wrzucamy z oliwą na patelnię (czosnek bardzo łatwo się przypala i robi się gorzki, gdy wrzucimy go na zimną oliwę i powoli podgrzejemy lepiej odda smak), podgrzewamy i wrzucamy posiekaną papryczkę, smażymy ok. 4-5 minut, tak aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy odcedzony makaron, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe!

 Smacznego!

4 komentarze:

  1. Proste, szybkie, a najważniejsze, że baardzo pożywne :) Tylko te kluski troszkę tuczące ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może troszkę tuczące, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)

      Usuń
  2. Jakiś gruby ten makaron:) Fajny! Chyba, że tylko tak na zdjęciu wygląda. Mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba rzeczywiście razowy jest troszkę grubszy niż zwykły, moim zdaniem też smaczniejszy :)

      Usuń