Pages

11 sierpnia 2013

Gulasz wołowy na ostro



 Bardzo lubię ostre potrawy, więc w mojej wersji gulaszu nie mogło zabraknąć chili, a także imbiru, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Ponieważ rezygnuję z używania śmietany i mąki do sosów i zup, gulasz jest zagęszczony cebulą i papryką. Najczęściej podaję go z ryżem, ale świetnie pasują do niego wszelkiego rodzaju kasze czy makaron. Świetnie pasuje do niego surówka z pora i marchewki .

Składniki (2-3 porcje):
- ok. 450 g mięsa wołowego 
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- mały kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
- 2 liście laurowe
- ok. 400 ml wody albo bulionu
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Mięso kroimy, dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i chili, krótko obsmażamy na oleju, przyprawiamy. Dodajemy pokrojony imbir, liście laurowe i wodę/bulion, gotujemy aż cebula i papryka się rozpadną, a sos się zagęści. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. na ostro <3

    zapraszam do siebie na domowe pesto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, mniam, pycha1 chyba sie wprosze;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny blog - dołączyłam właśnie do grona jego obserwatorów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. heej ale tutaj apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to... zagęszczony cebulą i papryką? W sensie, że więcej składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi o to, że usmażona i rozgotowana cebula i papryka zagęszczają sos i nie ma potrzeby dodawania śmietany czy mąki.

      Usuń