Pages

6 sierpnia 2013

Zapiekanka warzywna i sos z sera pleśniowego

 Sycące i niewymagające dużo pracy danie, świetnie smakuje z sosem albo świeżą sałatką.

Zapiekanka (2-3 porcje):

- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- garść żółtej fasolki szparagowej
- pół małego kalafiora
- pół małego brokułu
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Ziemniaki i paprykę kroimy w ósemki, marchewki w słupki, cebulę w plastry, kalafior i brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę, mieszkamy z oliwą i przyprawami. Wszystkie warzywa układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i mieszkamy z oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 190 °C.

Sos z sera pleśniowego:
-ok. 50 g niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 5 łyżeczek maślanki

Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z octem i maślanką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz