Pages

15 lutego 2014

Dip z pieczonego czosnku



Bardzo łatwy w wykonaniu dip, który jest świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków czy innych pieczonych lub surowych warzyw. Upieczony czosnek staje się lekko słodkawy i dużo łagodniejszy w smaku i zapachu niż surowy. Jest to podstawowy przepis, który można urozmaicić różnymi ziołami, posiekaną papryką czy rzodkiewką.

Składniki:
- 1 główka czosnku
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- sól

Czosnek owijamy szczelnie folią aluminiową (nie trzeba go obierać) i pieczemy ok. 15 minut w 190ºC. Po wystudzeniu będzie bardzo miękki i łatwo da się obrać z łupin. Obrany czosnek rozgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy jogurt i sól, mieszamy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Zawsze obierałam czosnek, a potem często mi się przypalał... Pozdrawiam, żona in spe

    OdpowiedzUsuń