Pages

14 lutego 2014

Korzenne muffinki



 Z okazji Walentynek dziś na blogach królują słodkie wypieki, dlatego postanowiłam też coś upiec. Pyszne, bardzo aromatyczne muffinki z przyprawami korzennymi idealnie nadają się na zimowy wieczór. A jeśli wolicie jednak coś trochę zdrowszego, zapraszam na Muffiny półrazowe z brzoskwiniami i migdałami.

 Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki roztopionego masła
- 2 jajka
 - 2 łyżki dżemu (najlepiej wiśniowy lub porzeczkowy)
- cukier puder do posypania

Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawy) mieszamy, w drugim naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki (mleko, masło, jajka i dżem), następnie łączymy je niezbyt dokładnie mieszając. Nakładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut w 200ºC. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Walentynki - czym TO się je? Słodkie Walentynki 2014

4 komentarze:

  1. Super muszą smakowac, pyszności :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. mogłabym jedną?:)

    u mnie dziś nie-walentynkowa tarta jabłkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie bardzo takie mocno korzenne wypieki!
    :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń