Pages

11 lutego 2014

Makaron w sosie pomidorowo-śmietanowym z cukinią i groszkiem

Kolejne bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie z makaronem. Sos jest bardzo aksamitny, idealnie oblepia makaron tworząc pyszne i sycące danie.

Składniki (na 2 porcje):
- ok. 250 g makaronu (u mnie tagiatelle)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietanki 30%
- pół szklanki wody z gotowania makaronu
- łyżeczka oliwy
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
-  1 cukinia
- ok. 1 szklanka mrożonego, zielonego groszku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

Makaron gotujemy, przed odcedzeniem odlewamy pół szklanki wody z gotowania. Cebulę i czosnek siekamy, cukinię kroimy w grubsze ćwierćplasterki, wszystko podsmażamy na oliwie. Po krótkim podsmażeniu dodajemy mrożony groszek, przyprawy i wodę, krótko dusimy pod przykrywką. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy śmietankę i koncentrat, gotujemy aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu dodajemy makaron i mieszamy.

Smacznego!

Inne przepisy na dania z makaronem:
Walentynkowa kolacja we dwoje

1 komentarz: