Pages

18 lutego 2014

Ravioli w sosie paprykowo-pomidorowym zapiekane z fetą



Makaron to jeden z moich ulubionych produktów, jednak nie próbowałam go jeszcze robić sama. W przyszłości zamierzam się podszkolić w tej kwestii i produkować własne ravioli, a tymczasem przepis na sos którym możemy uświetnić gotowy makaron ze sklepu.

Składniki
(na 2 porcje):

- ok. 200 g ravioli (u mnie za nadzieniem serowym)
- 2 czerwone papryki
- pół puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
- ok. 50 g fety
- przyprawy: sól, bazylia, oregano

Czosnek siekamy drobno, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Po krótkim obsmażeniu dolewamy wodę/bulion, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykrywką. Gdy papryka zmięknie dodajemy krojone pomidory i koncentrat. Ravioli gotujemy, odcedzamy  i mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy poruszonym serem feta i zapiekamy kilka minut w 200°C.

Smacznego!

3 komentarze: