Pages

17 lutego 2014

Szarlotka razowa


 Bardzo lubię wszelkiego rodzaju słodkie wypieki, jednak tam gdzie się da staram się "obciąć" trochę kalorie i stosować zdrowsze zamienniki produktów. Nie podaję ilości przypraw i miodu do nadzienia - są one zależne od smaku jabłek, trzeba stopniowo je dodawać i próbować.

Składniki:

Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej

- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (mogą też być otręby)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

 Nadzienie:
- ok. 1,5 kg jabłek
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- cynamon
- kardamon
- miód

Suche składniki ciasta mieszamy, ucieramy z masłem, dodajemy jogurt, zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, miód i powoli zesmażamy na wolnym ogniu. Gdy zaczną się rozpadać i zgęstnieją, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw lub miodu, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części (jedną mniejszą, drugą większą), wałkujemy. Większą częścią wykładamy dno formy i jej brzegi, nakłuwamy widelcem. Na przygotowane ciasto wylewamy nadzienie jabłkowe, mniejszą część ciasta wałkujemy i nacinamy, przykrywamy nią ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w 190°C.

Smacznego!


Walentynki - czym TO się je?Słodkie Walentynki 2014

6 komentarzy:

  1. świetnie wygląda zjadłabym taką:D

    OdpowiedzUsuń
  2. w sumie też się balam, ale przekonało mnie to, że nie znalazłam negatywnych opinii. A okulary są dopasowane, chyba po to podaje się właśnie ten PD. Całkiem fajnie też doradzają, np. jakie glasy dla jakiego PD najlepsze :D no i zdjecia (nawet jak swojego nie wczytasz) pokazują jasno dla jakiego kształtu głowy są najlepsze :) Ja nie żałuję, ale tak jak mówisz dla wielu zakupy przez internet są trudne, zwłaszcza czegoś, co wolimy najpierw przymierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja sie zgadzam z tym obcinaniem... Ale czasami po prostu chce sie czegos mooocno luksusowego i hiper kalorycznego...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dawno nie jadłam szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)Oczywiście obserwuję i zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Super szarlotka. Zamiennik mąki razowej na pewno wyszedł na plus :)

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń