Pages

16 lutego 2014

Zupa krem z kalafiora (bez śmietany i bez mięsa)


 Pyszna i bardzo pożywna kremowa zupa z kalafiora, zagęszczona tylko warzywami. Dzięki lekko chrupiącemu groszkowi nie jest mdła czy "papkowata".

Składniki:
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 kalafior
- ok. 1/2 szklanki mrożonego groszku
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Marchewki, pietruszkę, por i seler kroimy, kalafior pozostawiamy w całości (ewentualnie kroimy na pół jeśli nie mieści się w garnku) i gotujemy w bulionie razem z przyprawami. Gdy kalafior zmięknie wyjmujemy go do innego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę (można z niego oddzielić kilka różyczek i potem dodać do zupy w całości). Zmiksowaną masę łączymy z bulionem i dodajemy mrożony groszek. Gotujemy do zmięknięcia groszku i reszty warzyw.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz